Change font size
It is currently 15 Oct 2024, 02:10

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 4 posts ]
Author Message
 Post subject: Golf MK1 RETRO
PostPosted: 06 Nov 2014, 01:32 

Telefon:
Nakon dužeg vremena razmišljanja, odlučio sam sa vama podijeliti svoj projekat, odnosno restauraciju Golfa MK1.
Teško je reći kad je projekat tačno počeo, ali hajde da kažemo nekad na početku ljeta 2013. Tada sam počeo uveliko skupljati dijelove i sitnice koje su važne za restauraciju.

Radi se o Golfu iz 1981 godine, sa 1.3 motorom, GL opremom i 50.000 km na satu. Vozilo je u mojoj familiji od dana kada je napustio tvornicu. Dosta očuvan, većinu vremena je proveo u garaži, po snijegu i zimi nije vožen. Prvo što sam uradio bilo je provjera stvarnog stanja vozila na mjestima gdje je skoro svaki Golf oštećen i gdje je hrđa počela nagrizati lim.
Mogu reći da sam jako zadovoljan. Limarija izvana je bila dosta isčeškana i udarena na nekim mjestima, ali sve su to sitnice kad uzmem u obzir da vozilo ima preko 30 godina. Standardni Golf, ni po čemu se ne razlikuje od drugih ali eto, moje prvo auto.
Golf je zadnji put lakiran 1997. godine, i nanesena zaštita na pod, koja ga je vjerovatno očuvala dosta. Od tada je rijetko vožen, samo vikendom. Auto će ipak biti u pogonu sve dok se ne skupe svi potrebni dijelovi za restauraciju, onda planiram komplet uraditi limariju, pa ugradnja dijelova i gas :)
Image
Image
Ljetno izdanje:
Image
Jesensko izdanje:
Image
Image
Motor je bio u odličnom stanju, sa samo 50.000 prijeđenih kilometara, nigdje ne pušta ulje i slično.
Image
Enterijer bez packe, odlično očuvan.
Image
Šolje, podovi i bitni dijelovi karoserije su potpuno zdravi, što je na kraju krajeva najbitnije.
Image
Među prvim dijelovima koji su stigli kod mene bile su felge. Odmah čim sam počeo projekat znao sam da će to biti BBS RM. Poslije gledanja mnogo setova tih felgi, nasao sam one prave. BBS RM sa Golfa 2 Edition One, nikad rađene niti rasklapane, u odličnom stanju sa prvim lakom na sebi. Planovi za njih su slijedeći: Pjeskarenje srca, farbanje, kupovina radinox rubova, pozadi 2.5, naprijed 2, hrom šarafići i chrome znakovi.
Image
Četvrta felga je bila na doradi ruba, pa je nisam stigao uslikat. Felge su komplet ispjeskarene na fino, nanesen prajmer za aluminijum i šprickit. Unutrašnjost felgi sam dobro oprao, kao i sa strane.
Image
Image
Sada čekaju lakiranje, koje će ubrzo biti.
U međuvremenu sam sređivao šarafiće i pripremao ih za hrom. Detaljno su obrušeni i blago ispolirani što će biti dovoljno da hrom lijepo legne, nekoliko je urađeno, čeka me još dosta posla ;)
Image
Jedna od važnijih stvari poslije felgi bili su hromirani branici. Pregledao sam nekoliko setova i nisam bio oduševljen stanjem, i odustao sam. Većina ih je bila sa oštećenim hromom i narušenom strukturom. Srećom, ubrzo su mi izletjeli novi hromirani branici, originalni sa VW pečatom, još uvijek u originalnoj kutiji.
Image
Image
Image
Originalni Swallowtail retrovizor, ubačeno je novo staklo, kupljeni novi šarafi i retrovizor je prepoliran.
Image
Image
Swallowtail šteke, nanovo ispolirane, stavljena nova lajsna po sredini i mehanizam od novije tipe.
Image
Malo hromiranih dijelova :D
Image
Čep poklopca ventila:
Image
Među nabavljenim dijelovima bile su i originalne nove Hella poštanske štopke. Polovne u dobrom stanju su jako rijetke, tako da sam ipak uzeo novo.
Image
Također su nabavljeni prednji novi farovi Saturnus. Nosače sam dao pjeskariti i plastificirati.
Image
OEM Golf Ball ručica mjenjača sa šemom šaltanja:
Image
Image
Jedna od teže nabavljivih stvari bili su leptiri. Našao sam ih u odličnom stanju, kederi su bili kao novi, stakla sam ispolirao, a okvirovi su restaurirani i ofarbani.
Image
Nabavljeni su i novi originalni poklopci amortizera na šoljama, moji su skroz istrunuli, tako da će ovi dobro doći.
Image
Originalni Wolfsburg Edition bedževi, iako neće ići na auto, morao sam ih imati u kolekciji.
Image
Spucknapf volan od prve generacije GTIa, kopče su bile puknute tako da sam ih morao riješiti oprugama i šarafićima. Guma okolo nije u nekom stanju, što mi ne predstavlja problem, jer će se nanovo tapacirati. Sredina volana je ispolirana do visokog sjaja.
Image
Image
Novi tepih od TASovca, neće ići u auto, u autu će biti bež tepisi.
Image
Moji kederi su u poprilično lošem stanju, zato sam to kupio novo.
Nov original keder gepeka:
Image
Keder vrata:
Image
Ćukice ili satići su uzeti od Audija GT, puno su bolji od original kečevih, rasklopljeni i detaljno očišćeni:
Image
Moje krovno osvjetljenje je smrskano, tako da je uzeto novo original Hella:
Image
Jedan od rjeđih prekidača, prekidač novelacije svjetlosti:
Image
Jedan od lošijih dijelova na Golfu je bilo osvjetljenje tablice. Problem su bili šarafi koji su pustili hrđu po njemu. Kupljeno je naravno novo, Hella:
Image
Nisam se htio baviti farbanjem natpisa, jer sam nekoliko puta pokušavao i nije išlo. Kupljeni su novi originalni natpisi.
Image
Image

Profile  

Post subject: Re: Golf MK1 RETRO
PostPosted: 06 Nov 2014, 02:07 

Telefon:
Zadnji rubnjaci su oštećeni, kao i pragovi, ne želim ih krpiti, tako da su nabavljeni novi, odličnog kvaliteta. Bit će ugrađeni kad se bude radila kompletna limarija. Planiram mijenjati boju i uraditi lim da bude vrh. Vozilo će se komplet izlakirati, sa vana, iznutra, motorni prostor i od ispod. Možda će se i uraditi pjeskarenje poda.
Image
Pragovi:
Image
Uvijek biram kvalitetne dijelove kad je Golf u pitanju. Fifft žmigavci, kvalitet je dobar, što mi je najvažnije.
Image
Hella stakla za žmigavce:
Image
Uzete su gumice originalne koje drže zadnju policu i gumice koje idu ispod šteka i retrovizora. Budući da su dijelovi metalni ostavili bi trag na boji pri montaži, tako da će ove gumice dobro doći.
Image
Originalna ralica za vezni lim je jako kruta i ne bi ostala čitava kad bi Golf naletio na neku prepreku. Kupio sam zamjenske, jer su daleko fleksibilnije od originalnih.
Image
Tabla od starije tipe Golfa. Gledao sam nekoliko tabli i sve su bile ispucale i izblijedile. Srećom našao sam ovu, bez packe na sebi, naravno odmah je palo čišćenje, svaki prekidač skinut i detaljno isčetkan i opran. Tabla je temeljito oprana i premazana Sonax mlijekom. Četkalo se više puta dok nije vrhunski očišćena.
Image
Image
Sat je odlično očuvan, moram još nabaviti obrtomjer.
Image
Image
Nove oem papučice kočnice i kvačila, moje su izlizane skroz, tako da će ove dobro poslužiti.
Image
Pošto će na Golfu biti četiri diska, morao sam i zadnje nabaviti. Kupljeni su novi originalni sa Golfa 2 GTI, imaju na sebi vw pečat.
Image
Pojasevi od Golfa 3 Jubi, neće ići u Keca, morao sam ih imati u kolekciji.
Image
Nove ručice brisača-žmigavaca:
Image
Originalne balans štange od Golfa 1 GTI. Kompletne su, nisu krive ni korozirale. Neko prije mene ih je ofarbao u zeleno, što mi ne predstavlja problem jer ću ih restaurirati prije ugradnje. Planovi za njih su: Pjeskarenje, farbanje, powerflex seleni, i novi original nosači sa vw-classic partsa:
Image

KOMENTARI: viewtopic.php?f=35&t=820

Nastavak stiže uskoro... ;)

Profile  

PostPosted: 15 Nov 2014, 19:40 

Telefon:
Balans štange ispjeskarene, i nanesen prajmer. Dok uhvatim vremena, bit će i lakiranje.

Image

Image

Profile  

PostPosted: 01 Apr 2015, 17:08 

Telefon:
Zaboravio sam skroz na ovaj forum, ne da mi se praviti update ponovo, posto je dosta dijelova sakupljeno
Na ovom linku mozete pogledati nastavak projekta: http://www.vw-club.rs/forum/index.php?topic=62277.0

Profile  

Post a new topicPost a reply Page 1 of 1   [ 4 posts ]